Montako erilaista kemikaalia käytät ihollasi ja hiuksissasi päivittäin? Mitä, jos yhdistäisit kaikkien käyttämiesi tuotteiden hajusteet kerralla yhteen purkkiin – millainen tuoksupilvi purkista pelmahtaisi?

Tällä viikolla vietetään Allergia-, iho- ja astmaliiton kampanjoimaa Allergiaviikkoa. Sen kunniaksi kutsumme Sinut mukaan tuoksukuormituksen vähentämistalkoisiin! Valitsemalla hajusteettoman tuotteen vähennät ympäristössämme olevien kemikaalien aiheuttamaa tuoksukuormitusta – ja teet samalla palveluksen niin itsellesi kuin muille.

Allergiaviikko

Tuoksuyliherkkyys on yleinen ongelma erityisesti naisilla

Suomessa jopa 40 % väestöstä on tuoksuyliherkkiä. Vähimmillään tuoksuherkkyys aiheuttaa lieviä oireita kuten nuhaa ja nenän kutinaa, päänsärkyä ja silmäoireita, mutta jopa puolelle miljoonalle suomalaiselle tuoksuherkkyys on todellinen, merkittävästi elämää hankaloittava ongelma. Aiemmin psyykkisenä oireiluna pidetyn vaivan on nykypäivänä lääketieteelllisesti todistettu aiheuttavan osalle tuoksuyliherkistä jopa pahoinvointia, yskää, hengenahdistusta, kurkun karheutta, iho-oireita ja huimausta. Herkkyys oireilulle voi johtaa pahimmillaan sosiaaliseen eristäytymiseen työssä, kotona, koulussa ja vapaa-ajalla.

Allergia-, iho- ja astmaliiton suomalaisille tekemän tutkimuksen mukaan vahvasti tuoksuherkkiä oli eniten 60–69-vuotiaissa ja vähiten nuorimmassa ikäryhmässä (18–29-vuotiaat). Ongelma on yleisempi naisilla kuin miehillä.

Allergia-, iho- ja astmaliiton viestintäpalvelujen johtaja Niki Alanko opastaa:

”Kosmetiikka- ja hiusalalla työskentelevät altistuvat suurelle määrälle kemikaaleja päivittäisessä työssään.  Työympäristön tekeminen mahdollisimman miellyttäväksi on hyväksi ammattiallergian ehkäisemiseksi. Myös suojautuminen ja hyvästä ilmanvaihdosta huolehtimen ovat a ja o. Hajusteeton työympäristö tai hajusteettomien tuotteiden valinta osaksi arkea on huolenpitoa itseään ja muita kohtaan.”

Allergiatunnuksella merkityt tuotteet ovat tutkitusti turvallisiaNiki Alanko - Allergia, iho- ja astmaliitto

Tuoksuton kosmetiikka ei ole tänä päivänä vain tuoksuherkkyydestä tai hajusteallergiasta kärsivän valinta, toteaa Niki Alanko.

”Hajusteettomuus kiinnostaa yhä enemmän niin kuluttajia kuin hiusalan ammattilaisia. Käytämme tänä päivänä huomattavan paljon suuremman määrän teknokemian tuotteita kuin esimerkiksi 10 vuotta sitten. Yhä useampi on kiinnostunut kemikaalien altistuksista, terveysnäkökulmista ja tuoksujen herkistävyydestä."

Allergia-, iho- ja astmaliiton Allergiatunnus on puolueettomasti tutkituille ja turvallisiksi todetuille tuotteille myönnetty luotettavuuden osoitus. Allergiatunnustuotteet eivät sisällä hajusteita tai yleisesti herkistäviä tai ärsyttäviä aineita tai niiden pitoisuuksia. Niki Alanko kertoo Allergiatunnuksen myöntämisen kriteereistä:

”Jokaisen tuotteen käsittely ulkopuolisten puolueettomien asiantuntijoiden kanssa vie keskimäärin 6–8 viikkoa. Tuotteiden käsittelyyn osallistuu mm. ihotautilääkärit ja kemistit. Kaikilta tuotteilta edellytetään 100 % tarkat koostumustiedot inci-nimineen, cas-numeroineen ja %-pitoisuuksineen. Lisäksi analysointiin edellytetään tuotenäytteet.”

Alangon mukaan allergiatunnustuotteet ovat pyritty tuotekehittelemään siten, että ne soveltuvat kaikille, ikään ja sukupuoleen määrittelemättä. Tuotteet ovat suunniteltu jokapäiväiseen ja pitkäaikaiseen käyttöön eli käytössä on huomioitu ihoystävällisyys ja hajusteettomuus.

”Allergiatunnustuotteissa tuotteiden raaka-aineita verrataan aina lääketieteellisiin tilastoihin ja täten mahdollistetaan se, että tuotteiden raaka-aineisiin ei olisi herkistymisiä saati ärsyyntymislukuja olemassa. Allergioissa ja herkkyyksissä on kuitenkin yksi sääntö, mille tahansa raaka-aineelle voi yksittäin herkistyä eli joku meistä voi aina olla poikkeuksellisen herkkä jollekin yksittäiselle raaka-aineelle.”

No nothing Very Sensitive - Allergiaviikko - Allergiatunnus

Tutustu Allergia-, iho- ja astmaliiton kanssa yhteistyössä kehitetyn No nothing Very Sensitive -hiustuotesarjan kolmeen hajusteettomaan uutuuteen: Moisture Treatment -tehohoito, Heat Protection Spray -lämpösuojasuihke ja Dry Shampoo -kuivashampoo!

Lähde: Allergia-, iho- ja astmaliitto 2018